In een keer goed of niet
In de vorige blog schreef ik over in een keer goed of niet.
En beloofde ik je een aantal tips te geven, hier zijn ze:
Maak hele kleine stapjes naar succes
Dat betekend dat je de oefening in hele kleine stukjes opknipt. De eerste stap die je zet is de volgende stap waarvan je zeker weet dat deze gaat lukken. Hierdoor snapt je paard beter wat je wilt en doordat het lukt krijg jij meer zelfvertrouwen. En je paard ook J.
Als het niet lukt, ga een stapje terug
Soms willen we te snel. We zijn aan het wijken in stap en dan moet het ook in een keer in draf. Vergeet niet dat het een andere gang is met een andere takt en balans. Voor jou en voor je paard. Lukt het niet, ga dan terug naar een andere gang waar het wel ging en start opnieuw.
Dit geldt overigens ook voor Links en Rechts. Als je paard linksom fijn loopt kan het zijn dat je rechtsom je oefening vanaf het begin weer moet opbouwen. Maak daar geen probleem van, maar ga een stapje terug en geniet wat je daar weer krijgt. Je zult merken dat het schakelen/ wisselen steeds sneller gaat.
Het hoeft niet in een keer goed
Het lijkt een no brainer…maar als je loslaat in je hoofd dat het in een keer goed moet, dan kun je oefenen. Oefen met wat je wel weet en dat uitbouwen. Soms krijg je iets aangeboden wat je niet had verwacht, maar wel kan gebruiken in een andere oefening. Geniet van wat je krijgt en verander dan wat je niet wilt, naar wat je wel wilt. Beloon je paard als hij in de goede richting denkt of de eerste stap goed zet. En ga dan verder.
Doe niet teveel tegelijk
Als jij veel tegelijk wilt is het voor je paard en voor jezelf vaak niet meer duidelijk wat je wilt. Door teveel hulpen tegelijk bouw je spanning op in je lijf. Meerdere spieren gaan zich aanspannen, je hoofd wil van alles en het plaatje wordt niet duidelijker (zie plaatje duidelijk). Ook het groter maken van de hulp werkt dan niet meer, omdat je meerdere hulpen tegelijk geeft. Merk je dat het niet lukt, ga terug naar het begin en bouw de oefening opnieuw op.
Duidelijk plaatje
Zorg dat je weet hoe de oefening eruit ziet. Maak een duidelijk plaatje in je hoofd hoe de oefening eruit ziet. Waar je heen rijdt, met welke energie, welke richting, welke tempo. Ik zie zovaak dat voltes niet rond zijn, maar een mislukte pannekoek. Doordat jij niet aangeeft hoe het eruit moet zien kan je paard er niets mee. Weet hij veel dat een volte rond moet zijn…
Stel nou dat je helemaal niet op je paard durft.
Ga dan lekker wandelen. Begin desnoods in de bak. Hier is ook het devies om klein en succesvol te beginnen. Geniet van elkaar en sluit positief af. Al is het maar 10 minuten! Door het vertrouwen in elkaar op te bouwen kom je steeds een stapje verder.
Op de foto zie je mijn paarden. Ik wil mijn kleine smurf achterin (Reno) langzaam aan laten wennen om aan het halster vast te staan. Om het klein en succesvol te maken heb ik hem tussen de andere paarden gezet en geborsteld. Zo kon hij netjes draaien als ik dat vroeg en kon hij ook wennen dat hij niet verder kon. Niet alleen door het halster, maar ook omdat Dice ervoor stond. Hierdoor heb ik het in hele kleine haalbare stapjes opgeknipt en heeft hij de eerste positieve ervaring met vaststaan. En ik ook
Ik ben heel benieuwd welke tip jou helpt.
Veel plezier en succes
En vergeet niet te genieten